Ποιό σταθμό φόρτισης να αγοράσω; Μονοφασικό, Τριφασικό και πόσα KW η ισχύς του;

Πριν από την αγορά κάποιου σταθμού φόρτισης καλό θα ήταν να ενημερωθείτε για τις κατηγορίες και τα διαφορετικά μοντέλα φορτιστών ώστε αφενός να μην πληρώσετε περισσότερα χρήματα αγοράζοντας ακριβότερο προϊόν από αυτό που χρειάζεστε και αφετέρου να προστατευτείτε από την αγορά προϊόντος κατωτέρων δυνατοτήτων από τις ανάγκες σας.

Για παράδειγμα γιατί να πληρώσετε περισσότερα χρήματα για την αγορά τριφασικού φορτιστή εάν το γκαράζ σας δεν διαθέτει τριφασική παροχή ρεύματος;

Ή εφόσον το όχημα σας απορροφά 16 Αμπέρ ρεύματος γιατί να προμηθευτείτε φορτιστή 32 Αμπέρ;

Αρχικά θα χωρίσουμε τους σταθμούς φόρτισης σε δυο κατηγορίες α) Μονοφασικούς και β) Τριφασικούς. (Σημειώνουμε ότι στην συνέχεια της απάντησης θα ασχοληθούμε με σταθμούς φόρτισης εναλλασσόμενου (AC) ρεύματος, για DC φόρτιση δείτε την επόμενη ερώτηση.

Αν λοιπόν στο χώρο μας έχουμε μονοφασική παροχή ρεύματος και δεν σκοπεύουμε να την αναβαθμίσουμε σε τριφασική, τότε επιλέγουμε μονοφασικό φορτιστή. Εάν στο χώρο μας έχουμε τριφασική παροχή τότε μπορούμε να επιλέξουμε είτε μονοφασικό είτε τριφασικό φορτιστή ανάλογα με τις ανάγκες του οχήματος μας. Γενικά η τριφασική φόρτιση είναι γρηγορότερη εφόσον το αυτοκίνητό μας μπορεί να την δεχθεί.

Η επόμενη σημαντική παράμετρος είναι η ισχύς του φορτιστή μας. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε ισχύ φόρτισης που να ταιριάζει τόσο με το όχημα που πρόκειται να φορτίσουμε όσο και με την ικανότητα της ηλεκτρικής εγκατάστασης του χώρου μας.

Η ισχύς των φορτιστών εναλλασσόμενου ρεύματος έχει τέσσερις επιλογές:

– 3.7 KW Μονοφασικός

– 7.4 KW Μονοφασικός

– 11 KW Τριφασικός

– 22KW Τριφασικός

Εκτός από τα παραπάνω εάν ο χώρος σας είναι επαγγελματικός ή  εφόσον η κατοικία σας είναι αυξημένων δυνατοτήτων, σημαντικό είναι να συνυπολογίσετε αν ο σταθμός φόρτισης σας παρέχει την δυνατότητα σύνδεσης με on line  πλατφόρμα παρακολούθησης και ελέγχου, εάν παρέχει έξυπνη φόρτιση, εξισορρόπηση φορτίου κτλ.

</p