Συχνές Ερωτήσεις
Ποιό σταθμό φόρτισης να αγοράσω; Μονοφασικό, Τριφασικό και πόσα KW η ισχύς του;
Απάντηση
[vc_row][vc_column][vc_column_text] [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=".vc_custom_1643071928450{padding-top: 70px !important;}"][vc_column_text css=".vc_custom_1643073553417{padding-right: 10px !important;padding-left: 25px !important;}"]
Ποιό σταθμό φόρτισης να αγοράσω; Μονοφασικό, Τριφασικό και πόσα KW η ισχύς του;
Πριν από την αγορά κάποιου σταθμού φόρτισης καλό θα ήταν να ενημερωθείτε για τις κατηγορίες και τα διαφορετικά μοντέλα φορτιστών ώστε αφενός να μην πληρώσετε περισσότερα χρήματα αγοράζοντας ακριβότερο προϊόν από αυτό που χρειάζεστε και αφετέρου να προστατευτείτε από την αγορά προϊόντος κατωτέρων δυνατοτήτων από τις ανάγκες σας.
Για παράδειγμα γιατί να πληρώσετε περισσότερα χρήματα για την αγορά τριφασικού φορτιστή εάν το γκαράζ σας δεν διαθέτει τριφασική παροχή ρεύματος;
Ή εφόσον το όχημα σας απορροφά 16 Αμπέρ ρεύματος γιατί να προμηθευτείτε φορτιστή 32 Αμπέρ;
Αρχικά θα χωρίσουμε τους σταθμούς φόρτισης σε δυο κατηγορίες α) Μονοφασικούς και β) Τριφασικούς. (Σημειώνουμε ότι στην συνέχεια της απάντησης θα ασχοληθούμε με σταθμούς φόρτισης εναλλασσόμενου (AC) ρεύματος, για DC φόρτιση δείτε την επόμενη ερώτηση.
Αν λοιπόν στο χώρο μας έχουμε μονοφασική παροχή ρεύματος και δεν σκοπεύουμε να την αναβαθμίσουμε σε τριφασική, τότε επιλέγουμε μονοφασικό φορτιστή. Εάν στο χώρο μας έχουμε τριφασική παροχή τότε μπορούμε να επιλέξουμε είτε μονοφασικό είτε τριφασικό φορτιστή ανάλογα με τις ανάγκες του οχήματος μας. Γενικά η τριφασική φόρτιση είναι γρηγορότερη εφόσον το αυτοκίνητό μας μπορεί να την δεχθεί.
Η επόμενη σημαντική παράμετρος είναι η ισχύς του φορτιστή μας. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε ισχύ φόρτισης που να ταιριάζει τόσο με το όχημα που πρόκειται να φορτίσουμε όσο και με την ικανότητα της ηλεκτρικής εγκατάστασης του χώρου μας.
Η ισχύς των φορτιστών εναλλασσόμενου ρεύματος έχει τέσσερις επιλογές:
- 3.7 KW Μονοφασικός
- 7.4 KW Μονοφασικός
- 11 KW Τριφασικός
- 22KW Τριφασικός
Εκτός από τα παραπάνω εάν ο χώρος σας είναι επαγγελματικός ή εφόσον η κατοικία σας είναι αυξημένων δυνατοτήτων, σημαντικό είναι να συνυπολογίσετε αν ο σταθμός φόρτισης σας παρέχει την δυνατότητα σύνδεσης με on line πλατφόρμα παρακολούθησης και ελέγχου, εάν παρέχει έξυπνη φόρτιση, εξισορρόπηση φορτίου κτλ.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text] [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row] </p
Κλείσιμο
Τι υποδοχή πρέπει να έχει ο φορτιστής του ηλεκτρικού αυτοκινήτου; Τype 1, Τype 2, Chademo, Combo;
Απάντηση
[vc_row][vc_column css=".vc_custom_1643074796685{padding-top: 100px !important;}"][vc_column_text css=".vc_custom_1643075640636{padding-right: 10px !important;padding-left: 25px !important;}"]
Τι υποδοχή πρέπει να έχει ο φορτιστής του ηλεκτρικού αυτοκινήτου μου; Τype 1, Τype 2, Chademo, Combo;
Πριν μερικά χρόνια η απάντηση στην ερώτηση αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μικρή σύγχυση στους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων.
Ευτυχώς πλέον τα πράγματα είναι απλά:
Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε φορτιστές με υποδοχή Type 2
Πιο συγκεκριμένα:
Τον Ιανουάριο του 2013 η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι ο επίσημα αποδεκτός υποδοχέας (ακροδέκτης) φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων είναι ο IEC62196 Type 2 ή πιο απλά Type 2
Ο Type 2 (ή τύπου 2) υποδοχέας φόρτισης χρησιμοποιείται και από άλλες χώρες εκτός ευρωπαϊκής ένωσης. Όμως υπάρχουν και χώρες που χρησιμοποιούν διαφορετικού τύπου υποδοχέα με κυριότερη εναλλακτική τον Type 1 (SAE J1772) ο οποίος χρησιμοποιείται στην Αμερική και στην Ιαπωνία
Για DC φόρτιση στην Ευρώπη χρησιμοποιείται ο Combo 2 υποδοχέας (Combined Charging System CCS2) ενώ στην Αμερική ο Combo 1. Στην Ιαπωνία για DC φόρτιση χρησιμοποιείται και ο υποδοχέας CHAdeMO (Japanese JEVS)
Τέλος όσον αφορά τα οχήματα της TESLA μπορούν κανονικά να φορτίσουν στους Ευρωπαϊκούς υποδοχείς καθώς διαθέτουν αντίστοιχο προσαρμογέα (CCS2 adaptor)
Στην φωτογραφία εικονίζονται οι δύο τύποι υποδοχέων Type 1 και Type 2 για AC καθώς και οι Combo 1 και Combo 2 για DC φόρτιση
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Κλείσιμο
Τι είναι η DC φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου;
Απάντηση
[vc_row][vc_column css=".vc_custom_1643074000328{padding-top: 100px !important;}"][vc_column_text css=".vc_custom_1643074012158{padding-right: 10px !important;padding-left: 25px !important;}"]
Τι είναι η DC φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου;
Λέγεται και υπερταχεία φόρτιση (super fast ή και ultra rapid charging) γιατί έχει την δυνατότητα φόρτισης του αυτοκινήτου σε 10-20 λεπτά.Ο χαρακτηρισμός DC προέρχεται από το γεγονός ότι ο φορτιστής τροφοδοτεί απευθείας με συνεχές (DC) ρεύμα το όχημα. Οι DC σταθμοί συνήθως παρέχουν πολύ μεγάλη ισχύ φόρτισης και συνεπώς χρειάζεται να υπάρχει η αντίστοιχη δυναμικότητα από την εγκατάσταση τροφοδότησής τους. Ενδεικτική ισχύς dc σταθμών:
- 50 KW
- 100 KW
- 150 KW
- 300 KW
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Κλείσιμο
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φορτίσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;
Απάντηση
[vc_row][vc_column][vc_column_text] [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=".vc_custom_1643072376718{padding-top: 80px !important;}"][vc_column_text css=".vc_custom_1643072878475{padding-right: 10px !important;padding-left: 25px !important;}"]
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φορτίσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Απάντηση: Από 10 λεπτά έως 10 ώρες!
Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από 2 κυρίως παράγοντες
Α. Την χωρητικότητα της μπαταρία του αυτοκινήτου
Β. Την ικανότητα απορρόφησης ενέργειας του αυτοκινήτου
Γ. Την ισχύ του σταθμού φόρτισης
Αναλύουμε στη συνέχεια το καθένα από αυτά:
A. Γιατί ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από την μπαταρία του αυτοκίνητου; Κάθε αυτοκίνητο έχει διαφορετική χωρητικότητα μπαταριών. Σκεφτείτε την χωρητικότητα της μπαταρίας σαν την χωρητικότητα του ρεζερβουάρ βενζίνης. Υπάρχουν αυτοκίνητα με μεγάλο ρεζερβουάρ πχ 70 λίτρα ενώ άλλα έχουν ρεζερβουάρ 35 λίτρων. Όπως είναι προφανές αν τα γεμίζαμε από την ίδια αντλία βενζίνης, για το ρεζερβουάρ 70 λίτρων θα χρειαζόταν διπλάσιος χρόνος φόρτισης από το ρεζερβουάρ των 35 λίτρων.
Ακριβώς το αντίστοιχο συμβαίνει με τις μπαταριών του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Μια μπαταρία που μπορεί να αποθηκεύσει 70 KWhs (κιλοβατώρες) χρειάζεται περισσότερο χρόνο σε σχέση με μια που μπορεί να αποθηκεύσει 35KWhs. Φυσικά το η μπαταρία 70KWhs εξασφαλίζει διπλάσια χιλιόμετρα αυτονομίας από μια αντίστοιχη με 35KWhs
Β. Γιατί ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από την ικανότητα απορρόφησης ενέργειας του αυτοκινήτου;
Η ισχύς φόρτισης που μπορεί να δεχθεί κάθε αυτοκίνητο διαφοροποιείται ανάλογα με το μοντέλο. Δηλαδή υπάρχουν αυτοκίνητα που επιτρέπουν την πολύ γρήγορη και μεγάλης ισχύος είσοδο ηλεκτρικής ενέργειας στην μπαταρία ενώ άλλα μοντέλα έχουν περιορισμούς στην ποσότητα ενέργειας που δέχονται.
Για παράδειγμα έστω ότι έχουμε 2 όμοια αυτοκίνητα τα οποία έχουν μόνο μια διαφορά: Το ένα δέχεται τριφασική φόρτιση ενώ το άλλο όχι. Το όχημα που δέχεται τριφασική φόρτιση μπορεί να φορτίσει έως και 3 φορές πιο γρήγορα από το αντίστοιχο μονοφασικής φόρτισης. Επίσης υπάρχουν αυτοκίνητα που δέχονται την υπερ-ταχεία DC φόρτιση ενώ άλλα όχι.
Γ. Γιατί ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από τον σταθμό φόρτισης;
Ο σταθμός φόρτισης και γενικότερα η κάθε συσκευή φόρτισης αυτοκινήτου δίνει την ηλεκτρική ενέργεια στην μπαταρία. Η ισχύς των σταθμών φόρτισης μπορεί να κυμαίνεται από 0 έως 22kw για τους AC και να φτάνει σε πολύ μεγαλύτερα νούμερα στους DC σταθμούς. Φυσικά θα πρέπει και η αντίστοιχη ηλεκτρική παροχή της εγκατάστασης να έχει την δυνατότητα να δώσει στον σταθμό φόρτισης την ζητούμενη ισχύ. Για παράδειγμα εάν αγοράσουμε έναν τριφασικό σταθμό φόρτισης αλλά τον συνδέσουμε σε μονοφασικό μετρητή ρεύματος δεν πρόκειται ποτέ να δώσει να δώσει τριφασική ενέργεια φόρτισης.
Πρακτικό παράδειγμα υπολογισμού χρόνου φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου:
Έστω ότι έχουμε ένα αυτοκίνητο BMW i3, με μέγεθος μπαταριών 40KWhs, και ικανότητα μονοφασικής, τριφασικής και dc φόρτισης. Θέλουμε να υπολογίσουμε τον χρόνο που χρειάζεται να το φορτίσουμε σε τρεις διαφορετικές καταστάσεις α) Στο σπίτι β) Σε ένα σταθμό AC ισχύος 22KW, σε ένα σταθμό DC ισχύος 60 KW.
Στο σπίτι υποθέτουμε μονοφασική φόρτιση 16Α δηλαδή ισχυς 3.7 KW. Συνεπώς για φόρτιση από 0-80% χρειάζονται περίπου 10 ώρες.
Αντίστοιχα αν το ίδιο αυτοκίνητο φορτίσει σε μια τριφασική εγκατάσταση ισχύος 22KW τότε για 0-80% χρειάζονται περίπου 1.5 ώρες
Αν τέλος υποθέσουμε φόρτιση σε σταθμό DC ισχύος 100KW τότε χρειάζονται περίπου 20 λεπτά!
Σημειώστε ότι συνήθως δεν περιμένομε να φτάσει το επίπεδο της μπαταριάς στο 0% οπότε οι παραπάνω χρόνοι μειώνονται σημαντικά, αν πχ φορτίσουμε από το 40% έως το 80%.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text] [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Κλείσιμο